משחקת באוכל

בישול טבעוני וצבעוני ממטבח קטן ועירוני

ארוחת חג: לשנה טובה וטבעונית

כתבה: שרה  •  13 בספטמבר 2012  •  34 תגובות

וידוי #1: בכלל לא התכוונתי לעשות פוסט מיוחד לראש השנה, לא בהיקף כזה בכל אופן, אבל התחלתי להרגיש כל כך פארשית שכמעט לא הצלחתי להירדם אתמול בלילה. אז כשהתעוררתי, החלטתי שצריך לעשות משהו בקשר לזה, ורצתי על הבוקר (טוב, נו, ב-11, אני לא טיפוס של בוקר) לחנות הטבע לקנות כמה מצרכים, וביליתי את שאר היום במטבח, במימוש כמה רעיונות שהיו לי בראש. 

בתפריט: מרק ברוקולי ושקדים, טבעות דלעת ערמונים אפויות בזיגוג מייפל על מצע פולנטה עם שום ופטרוזיליה, ולקינוח… פנה קוטה קוקוס עם רימונים ופיסטוקים. נשמע לא רע, נכון?

 

 

מרק ברוקולי ושקדים

את המרק החגיגי הזה המצאתי פעם בניסיון "לטבען" מרק שמנת ברוקולי מאיזה בית קפה שנורא אהבתי. כאן השימוש בחלב שקדים ותפוחי אדמה מקנה מרקם קרמי וטעם נפלא. אל תוותרו על השקדים הפרוסים בהגשה – הם עושים לברוקולי רק טוב, ומוסיפים למנה קראנץ' נהדר.

 

 

רכיבים: (8 מנות)

כף שמן זית

שתי כרישות, החלק הלבן בלבד, פרוסות דק

3 גבעולי סלרי קצוצים, העלים בנפרד

2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לקוביות

3 שיני שום כתושות

ליטר חלב שקדים לא ממותק (כאן השתמשתי בחלב אורז ושקדים של Vitariz, להשיג בחנויות הטבע)

2 כוסות מים

ראש ברוקולי גדול, מופרד לפרחים (אפשר להשתמש בברוקולי קפוא אם חייבים)

1/4 כוס יין לבן יבש

1/2 כפית אגוז מוסקט טחון

כפית פלפל שחור גרוס

כף מלח

 

להגשה: 

שקדים פרוסים

עשבי תיבול קצוצים (אופציונלי – אני השתמשתי בפטרוזיליה)

 

 

הכנה:

מחממים את שמן הזית בסיר גדול ומטגנים את הכרישות עד שהן שקופות. מוסיפים את גבעולי הסלרי הקצוצים ומטגנים דקה נוספת.

מוסיפים את חלב השקדים, תפוחי האדמה, השום והמים ומביאים לרתיחה.

מוסיפים את הברוקולי, עלי הסלרי, היין והתבלינים. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה, עד שכל הירקות רכים.

טוחנים את המרק בבלנדר מוט או בבלנדר רגיל.

מגישים עם שקדים פרוסים ועשבי תיבול מלמעלה.

 

וידוי #2: אין לי בלנדר מוט. אני נורא רוצה אחד, במיוחד עכשיו, לקראת החורף – אבל כרגע אין. אז כשאני רוצה לטחון מרק, אני מעבירה נאגלות בבלנדר הרגיל. לא הכי נוח בעולם, אבל בהחלט עובד.

 

וידוי #3: לפעמים יש לי קטעים מוזרים עם מרקמים של אוכל, במיוחד עם דברים מחיתיים, כך שאני בכלל לא אוהבת מרקים "חלקים" וטחונים לגמרי. את המרק הזה טחנתי רק בכמה פולסים מהירים, כדי שיישארו הרבה "חתיכות". אם אין לכם קטעים מוזרים כאלה, תרגישו חופשי לעשות בו כרצונכם.

 

 

טבעות דלעת ערמונים אפויות בזיגוג מייפל

במעבר לתזונה טבעונית, קל מאוד לוותר על דבש, כי הוא די מיותר ויש אלטרנטיבות מעולות – סילאן (הקפידו לקנות סילאן שעשוי מ-100% תמרים ולא עם כל מיני תוספות הזויות), נקטר אגבה, והאהוב עליי מכולם – סירופ מייפל. המתוק-מתוק הזה משתלב נפלא בכל מיני סוגים של מאכלים, אז אל תגבילו אותו לפנקייק.

 

 

רכיבים: (ל-8 מנות)

4 דלעות ערמונים

4 כפות סירופ מייפל אמיתי (אם אין מייפל בסביבה אתם יכולים להשתמש בסילאן, אבל בבקשה, אל תשתמשו ב"סירופ בטעם מייפל" – זה כבר באמת ג'אנק, ואנחנו לא רוצים לקבל את השנה החדשה עם ג'אנק)

2 כפות שמן קוקוס (אפשר להחליף בשמן זית)

כף מלח גס

כפית פלפל שחור גרוס

חצי כפית אגוז מוסקט טחון

עלים מ-10 גבעולי טימין (קורנית)

 

 

הכנה:

מחממים תנור ל-180 מעלות.

עם סכין חדה מאוד, פורסים את הדלעות לפרוסות לרוחב, בעובי כסנטימטר. משתמשים בסכין כדי לנקות את הטבעות מהגרעינים ושאר האיכס שיש בפנים.

מסדרים את הטבעות על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים אותן בשמן, מטפטפים מלמעלה סירופ מייפל ובוזקים מלח גס, פלפל, אגוז מוסקט ועלי תימין.

אופים כ-20 דקות, עד שהפרוסות מתרככות.

 

 

פולנטה עם שום ופטרוזיליה

וידוי #4: הפולנטה בכלל לא הייתה חלק מהתכנון בארוחת-הרגע-האחרון הזאת – היא הייתה החלטה של הרגע האחרון-אחרון, ואני כל כך שמחה שנזכרתי בה פתאום, כי היא קלה מאוד להכנה וכה טעימה. האמת היא שאני לא מכינה אותה לעיתים קרובות, אבל כל פעם שזה קורה, אני חושבת לעצמי שאם הייתי צריכה לחיות רק על פולנטה עד סוף ימי חיי, הייתי יכולה להיות די בסדר עם זה.

 

רכיבים: (ל-8 מנות)

2 כוסות קמח תירס צהוב

8 כוסות מים

4 שיני שום כתושות

כוס פטרוזיליה קצוצה

2 כפות שמן זית

כף מלח

1/2 כוס צנוברים קלויים (+עוד 1/2 כוס להגשה)

 

וידוי #5: לפעמים אני מוצאת את עצמי תוהה אם אני לא משתמשת ביותר מדי פטרוזיליה בבלוג הזה. אבל מה לעשות – אני ממש ממש אוהבת פטרוזיליה.

 

 

הכנה:

מרתיחים 8 כוסות מים בסיר. מוסיפים את השום הכתוש.

מוסיפים את הפולנטה בהדרגה, תוך כדי בחישה מתמדת עם מטרפה, למניעת היווצרות גושים.

ברגע שהתערובת מתחילה להסמיך, מורידים מהאש ומערבבים פנימה את שמן הזית, הפטרוזיליה והצנוברים.

 

להגשה: מוזגים פולנטה לצלחת, מסדרים מעליה כמה טבעות דלעת ובוזקים צנוברים קלויים מלמעלה.

 

 

פנה קוטה קוקוס עם רימונים ופיסטוקים

וידוי #6: התמונה הבאה קצת גורמת לי לעוף על עצמי.

 

 

רכיבים: (ל-8 מנות)1/2 כוס מים

1/2 כוס סוכר לבן

2 כפות פתיתי אגר אגר

פחית (400 גרם) קרם קוקוס

(אני עובדת על מילון מונחים לבלוג, אבל בינתיים, מידע נוסף על אגר אגר וקרם קוקוס ניתן למצוא בפוסט הזה)

1/2 תרמיל וניל

4 כפות גרגירי רימון

 

להגשה: רכז רימונים, עוד גרגירי רימון, פיסטוקים קצוצים

טיפ:

דרך קלה להפריד בין גרגירי הרימון לכל החלקים הלבנים המרירים, היא הכנסת כל העסק לקערה עם מים.

החלקים הלבנים צפים ואפשר להוציא אותם בקלות.

צריך רק לסנן, ואז יש לכם גרגירים נקיים.

 

הכנה:

מסדרים גרגירי רימון בשכבה אחת בתבניות קאפקייקס מסיליקון. אם אין לכם, אפשר להשתמש בתבניות מאפינס, אבל קל מאוד לשחרר את הפנה קוטה מתבניות הסיליקון, והן גם משאירות את הפסים הנחמדים האלה.

חוצים את תרמיל הוניל לאורך וחושפים את הזרעים השחורים הקטנטנים.

שמים את המים, פתיתי האגר והסוכר בסיר קטן ומבשלים על אש קטנה, תוך כדי ערבוב, עד שהאגר והסוכר נמסים. מוסיפים את תרמיל הוניל ואת קרס הקוקוס ומביאים לרתיחה, תוך כדי ערבוב. מסירים מהאש, מוציאים את תרמיל הוניל ומניחים להתקרר כעשר דקות.

בעזרת מצקת, מוזגים את הקרם לתבניות. מכניסים למקרר לשעתיים לפחות.

מגישים עם רכז רימונים, פיסטוקים קצוצים וגרגירי רימון.

 

ולסיום הפוסט הארוך הזה -

שנה טובה לכל הקוראים!

 

 

 

34 תגובות על “ארוחת חג: לשנה טובה וטבעונית

  1. סיגלית says:

    מדהים מדהים מדהים, הולכת לנסות הכל, כמובן לא בבת אחת חחח
    כל מנה – זהב!!!
    מתה על התכונים שלך:)
    חג שמח

  2. אני רוצה לנסות את האגר אגר הזה…
    הג'לטין חסר לי…):

  3. סיון says:

    מעורר תאבון :) )
    האם אפשר להחליף בפנה קוטה את הוניל בתמצית? ואם כן איזה כמות..?
    ושיהיה חג שמח!!!

    • שרה says:

      כן, בהחלט – כפית תמצית וניל תעשה את העבודה (אבל וניל אמיתי זה ממש טעים, ונותן את הנקודות השחורות החמודות האלה).

      תודה רבה ושנה טובה! :-)

  4. וואו, חתיכת פוסט שגרם לי לרייר!! כל הכבוד!

  5. רנה says:

    יופי של מתכונים.

  6. ענת says:

    גרמת לי לפקפק במה שאני מכינה לקינוח!
    כל המתכונים פה נראים נפלא, אבל התפריט לארוחת החג כסר סגור… לשמחתי הקינוח תמיד מוטל עליי.
    התלבטתי בין שני דברים חגיגיים, אבל הפנה קוטה הזו… נראה יאמי יאמי יאמי! וגם ממש פשוט!
    אני מקווה שיצליח לי…

    אגב, אני מסכימה עם מה שרשמת בתגובה מעליי- אגר אגר זה מדהים! אחרי שמתנסים איתו מעט מבינים שג'לטין זה דבר מיותר בהחלט.

    תודה על המתכונים!

  7. נעה וגאנסקי says:

    איזה פוסט מקסים! משרה המון השראה!

  8. מיכל says:

    את נהדרת. איזה כיף. כל הכבוד !!

  9. Pingback: עוגיות טחינה ומייפל | Saloona | סלונה

  10. מעין says:

    נראה מעולה! תודה…
    מגוון מתכוני בריאות טבעוניים בקישור הבא:
    http://www.simply-yoga.co.il/vegetarian-recepies/

  11. מיכל says:

    ראשית הכל נראה פשוט מקסים ומרהיב.
    כל הכבוד.
    תתמידי.
    ואנחנו מצפים לעידכונים.
    2 שאלות לי אליך:
    1 . חלב שקדים- בחנויות טבע שמצאתי מופיע כמשקה שקדים. – זה אותו
    דבר?
    2 . דלעת ערמונים- יש לי דלעת רגילה – לדעתך יצליח כך ?

    • שרה says:

      היי מיכל, תודה רבה! :-)

      כן, משקה שקדים וחלב שקדים זה אותו דבר – בעקרון אסור להם להשתמש במילה "חלב" על האריזה, אז קוראים לזה "משקה" (אותו דבר עם חלב סויה, חלב אורז וכו')

      לא ניסיתי עם דלעת רגילה, אבל נראה לי שזה יכול להיות טעים כי דלעת עובדת טוב במאכלים מתוקים. אפשר לנסות גם עם דלורית – הטעם והמרקם קצת יותר קרובים לזה של דלעת הערמונים.

      בהצלחה!

  12. Pingback: ירוק אבל מתוק: שייק מלונענע « משחקת באוכל

  13. אילנה הראל says:

    היי שרה,
    גם אני הצטרפתי בחודשים האחרונים לטבעונות ותנו לחיות לחיות
    וחיה עם זה מצויין למרות שאצלי בבית כולם ממשיכים לאכול בשר
    כך שאת שרביט האוכל הבשרי העברתי לרון בעלי.
    כמה נפלא ומעורר תאבון לראות את הפוסטים שלך והם ב"עברית"
    כל הכבוד
    אילנה הראל

  14. ימית says:

    אין לי רימון, האם אפשר להשתמש משהו אחר או לוותר לגמרי?

  15. גיתית says:

    תודה על המתכונים המהממים :)
    יש לנו אגר אגר באבקה ולא בפתיתים, את יודעת מה יחס ההמרה? אני יודעת שהוא מעט יותר חזק….

  16. בוגי says:

    הי!
    אני רוצה לנסות ולהכין את הפנה-קוטה, והייתי מעדיפה להתבסס על חלב שקדים במקום קוקוס. ניסית פעם? את חושבת שזה יעבוד או שחלב שקדים דליל מדי? אין לי נסיון בקינוחים ג'לטיניים למיניהם, אז אשמח לדעתך לפני שאני מחריבה תבנית שלמה של קינוח :)

  17. קרן says:

    האם אפשר להשתמש במי קוקוס באריזת הקרטון הירוקה?

  18. אביטל בן-נון says:

    הכנתי את הפנקוטה ויצא פשוט מעולה. תודה רבה !

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>