משחקת באוכל

בישול טבעוני וצבעוני ממטבח קטן ועירוני

מק אנד צ'יז טבעוני

כתבה: שרה  •  25 במאי 2013  •  21 תגובות

הגרסה הטבעונית הזאת למאכל האמריקאי המסורתי היא ממש טעימה, מאוד מספקת ומנחמת, וכבונוס – הרבה יותר בריאה. נכון שהיא לא בדיוק כמו הגרסה החלבית, אבל היא חושבת שאין לה שום סיבה להתנצל על כך.

 

מק אנד צ'יז טבעוני

 

יש לי מעט זכרונות מגיל חמש… בעיקר אוסף קטן של תמונות ורגעים. בעוד אני בטוחה שחלקם זכרונות אמיתיים, יש גם כאלה שמבוססים על דברים שסיפרו לי בגיל מאוחר יותר וכאלה שאולי לא קרו בכלל. בכל זאת, זה היה די מזמן. אבל רציתי לספר לכם על דבר אחד שאני זוכרת, ואני בטוחה שהוא קרה באמת. אני זוכרת שכשהייתי ילדה קטנה, חלום חיי היה ללמוד לבשל. אז יום אחד, שאלתי את אמא שלי – ייתכן מאוד שבפעם המיליון – מתי היא כבר תלמד אותי. "כשתהיי בת שמונה", היא ענתה. מה שהיא התכוונה לומר זה "תעזבי אותי שקט", וכנראה ש"גיל שמונה" נשמע לה כמו תאריך יעד מספיק רחוק בשביל שאשכח מזה עד אז.

אבל לא. אני לקחתי את האמירה הזאת בשיא הרצינות, וספרתי את הימים עד ליום הולדתי השמיני. וכשהיום הזה הגיע, קפצתי מהמיטה בהתרגשות. "היום! היום את מתחילה ללמד אותי לבשל!" הזכרתי לאמא שלי בצהלות אושר. היא מעולם לא אהבה לבשל בעצמה, ולאכזבתי הרבה, לא זכרה את ההבטחה.

"לא היום", היא אמרה.

"אבל אני בת שמונה! אני כבר מספיק גדולה!"

"אולי בשבוע הבא. גם אז תהיי בת שמונה."

השבוע עבר, וגם זה שאחריו. ואז חודש. ועוד חודש. אני לא הפסקתי לנג'ס, ואמי לא הפסיקה לדחות לפעם אחרת. בסוף כבר הייתי בת שמונה ואחד-עשר חודשים. ואז, לפתע פתאום, הגיע היום.

"בואי למטבח", היא קראה לי, "היום תלמדי להכין מקרוני אנד צ'יז".

מבחינתה של אמא שלי, "מקרוני אנד צ'יז" היה לא רק שם המאכל, זה היה גם המתכון כולו. מבשלים מקרוני, מסננים ומחזירים לסיר, זורקים לסיר קוביות גבינה צהובה ומחכים שהם יימסו מהחום של הפסטה. מערבבים. מגישים. מקרוני אנד צ'יז או לא מקרוני אנד צ'יז?

אבל עברו עוד שנים רבות עד שהבנתי שמק אנד צ'יז "אמיתי" זה בעצם מאכל קצת מורכב יותר, ובשבילי היום ההוא היה יום מרגש מאוד – הייתי בת שמונה ואחד-עשר חודשים, ופתחתי את הסיר, וראיתי את הדבר הראשון שאני בישלתי, כמעט בעצמי. וזה היה הדבר הטעים ביותר בעולם.

 

מקרוני אנד צ'יז טבעוני

 

טוב, פאסט פורווארד ל-2013 (כן, עצם העובדה שאני זוכרת את הביטוי "פאסט פורווארד" מסגיר שעבר הרבה מאוד זמן מאז). היום אני טבעונית, וגם אמא שלי טבעונית, וגם המק אנד צ'יז שלנו טבעוני. אמא שלי עדיין שונאת לבשל, ואני עדיין קצת מתרגשת כשאני נכנסת למטבח לנסות משהו חדש, והוא יוצא מוצלח.

יש פה כמה דברים שתצטרכו להכין מראש – מחית הדלורית, שנותנת למנה גוון כתמתם וגם כמה רכיבים תזונתיים נחמדים, ואגוזי קשיו מושרים במים, שנותנים לרוטב מרקם קרמי. אבל מעבר לזה, המתכון הוא די פשוט. טוב, לא פשוט כמו המתכון שלמדתי בגיל כמעט-תשע, אבל עדיין. שמרי הבירה, שניתן להשיג בחנויות הטבע, מגיעים בצורת פתיתים ונותנים טעם שמזכיר גבינת פרמז'ן.

 

מק אנד צ'יז טבעוני

 

רכיבים: (לתבנית עמוקה בגודל 25×20 ס"מ, 6-8 מנות)

חבילה אחת (500 גרם) פסטה קצרה

כוס מחית דלורית, מדלורית שנאפתה בתנור

כוס קשיו, מושרה במים ל-8-12 שעות ומסונן

1/2 כוס פתיתי שמרי בירה

מיץ מלימון אחד

1/4 כוס יין לבן יבש

שן שום

כפית מלח

כף שבבי בצל

1/2 כוס חלב סויה, לא ממותק

1/2 כוס פירורי לחם

כפית שמן זית

 

מקרוני אנד צ'יז טבעוני

 

הכנה:

מבשלים את הפסטה על-פי הוראות היצרן (הימנעו מבישול יתר, כדאי להשאיר אותה קצת אל-דנטה).

בינתיים, מכינים את הרוטב: טוחנים במעבד מזון או בבלנדר את הדלורית, הקשיו, שמרי הבירה, מיץ הלימון, היין, חלב הסויה, השום, המלח ושבבי הבצל, עד לקבלת מרקם קרמי חלק (במעבד המזון שלי – שהוא, אגב, כמעט יותר זקן ממני – נדרשו כמה דקות של טחינה).

מערבבים את הפסטה עם הרוטב ושופכים לתבנית משומנת.

להכנת הציפוי, מערבבים את פירורי הלחם עם כפית שמן זית ומפזרים מעל הפסטה.

אופים כ-25 דקות בתנור שחומם ל-180 מעלות.

מגישים חם.

21 תגובות על “מק אנד צ'יז טבעוני

  1. אנה says:

    שרה שלום !!
    המק אנד צ'יז נראה מעולה !!
    השאלה שלי יותר מופנת כלפי המעבד מזון שאת משתמשת בו..
    על איזה מעבד מזון היית ממליצה??
    תודה על המענה!

    • שרה says:

      היי אנה,
      כאמור, המעבד שאני משתמשת בו הוא ענתיקה… מהדגמים הראשונים של מג'ימיקס.
      אני לא כל כך יודעת להמליץ על כאלה שנמצאים עכשיו בשוק. ממליצה לנסות לשאול בקבוצת בישול טבעוני בפייסבוק:
      https://www.facebook.com/groups/VaganCookingIL/

  2. אורי says:

    היי, נראה מעולה!
    אבל מה אם אין לי מעבד מזון? זה הכרחי או שאפשר לתת ערבוב טוב במקום?

    • שרה says:

      תודה!
      צריך לטחון את הקשיו איכשהו – גם בלנדר או בלנדר מוט יכולים לעשות את העבודה.

  3. יעל says:

    הי,
    מה זה שבבי בצל ? בחיים לא נתקלתי במונח.
    חשבו לי לדעת כי בשבת הקרובה אני הולכת להכין את המתכון למשפחתי שאוהבת מאוד מק אנד צ'יז עם גבינת צ'דר, ואני בונה להציג להם אופציה טבעונית ראויה…
    תודה

    • שרה says:

      הכוונה לשבבי בצל מטוגן מיובשים – אפשר למצוא לרוב באגף התבלינים בסופר.
      בהצלחה! :-)

  4. מיה גל says:

    פוסט מרגש ומקסים שרה ♥
    הוולכת להכין את זה לארוחת הצהריים היום :)
    תודה!

  5. יעל says:

    הי שרה,
    שמיתי אבקת שמרי בירה במקום פתיתים והטעם ממש חזק עד לא כל כך טעים. יכול להיות שזה בגלל שלא שמתי פתיתים?
    תודה,
    יעל

    • שרה says:

      יכול להיות… בדרך כלל כשעובדים עם אבקות למיניהן צריך לשים כמות קטנה יותר.
      לא ניסיתי את האבקה בעצמי אבל על פי גוגל היחס הנכון הוא חצי.

      אם עדיין לא ערבבת את הרוטב עם הפסטה, הייתי מציעה לנסות לדלל אותו עם משהו – אולי לטחון עם עוד אגוזי קשיו ו/או חלב סויה. מקווה שעוד ניתן להציל את המצב!

      • tara says:

        טוב, נכנס עכשיו לתנור (מינוס יין ושבבי בצל) ואפילו לפני שזה יוצא, הייתי חייבת להגיד לך:
        הרוטב פשוט פלילי!!! :-)

        ממש התבאסתי לשטוף כלים בגלל שגם אחרי ליקוק היסטרי של הקערה וכל הכלים המעורבים (כן, אני דוחה), עדיין נשארו קצת שאריות… ;->

        תודה תודה!

  6. tara says:

    היי שרה, נראה לך שאפשר להקפיא את מה שנשאר…?

  7. tara says:

    ושוב תודה :-)

  8. ענת says:

    וואי וואי וואי זה מגרה בטרוף ! נראה לך שאפשר להמיר את היין בעוד מים/חלב סויה ? אני לא חובבת אלכוהול ואין לי בבית…
    אחלה בלוג !!

  9. אסף says:

    איזו כתיבה מרגשת ונוגעת יש לך. אני כל פעם מחדש נפעם.
    זה נראה מתכון נהדר, והוא גרם לי פתאום להבין מאיפה נולד המק אנד ציז האמריקאי. זה בעצם פסטיציו – פשטידת שאריות פסטה, שזה מאכל איטלקי קלאסי (כי הוא בנוי על שאריות והאיטלקים מתים על מתכוני שאריות)
    אצלנו בבית הוא כלל גם זיתים שחורים והיה מושקע ומעניין כמעט כמו במתכון שלך (רק לא טבעוני). האמריקאים כרגיל ניוונו את הגירסה שלהם לבלי הכר…

    תודה :)

  10. רננה says:

    הי שרה,
    יצא מאד טעים אבל לא להתגבש… כלומר כשחותכים זה נפרד לפסטה הקצרה ויש תלולית בצלחת במקום ריבוע יפה כמו של פשטידה וכמו בתמונה שצירפת. מה יכולה להיות הסיבה..? לא ויתרתי על אף מרכיב

  11. רונית says:

    אחרי חודשים ארוכים שהבת שלי מסרבת לטעות פסטה עם משהו מלבד מלח, היא אכלה 3 מנות של זה! יצא מעולה (בלי יין ובלי שבבי בצל).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>