משחקת באוכל

בישול טבעוני וצבעוני ממטבח קטן ועירוני

סרט בורקס

כתבה: שרה  •  1 באוקטובר 2012  •  15 תגובות

טוב, אז הכותרת הזאת נראית לי מה זה קלישאה. מתכונים לבורקס, סרט בורקס, נההה, לא מצחיק. אבל אתמול כל היום הכנתי בורקס, והיום כל היום אני מנסה לכתוב פוסט, או יותר נכון – בוהה בדף הלבן של פוסט חדש, ולא מצליחה להתקדם מעבר לכותרת. מחשבות רצות. מחשבות על דברים אחרים לגמרי. טווח ריכוז אפס. בורקס? כותרת לבורקס? אז שיהיה. סרט בורקס. סרט בורקס טבעוני, כמובן. וזה לא כזה סרט בורקס מהסרטים, כי אני שונאת סרטי בורקס. בואו נניח שזה כמו כזה סרט נע של בורקס, כי באמת שהיה הרבה מאוד בורקס. טוב. בואו נראה אם אני יכולה להישאר עם המחשבה הזאת במשך חמש דקות רצוף. מממממ, בורקס.

 

 

האמת היא שאין לי המון ניסיון באפיית בורקס – למעשה, עד לפני איזה שבוע הייתי בתולת בורקס לחלוטין. אבל מפידבקים שקיבלתי בניסיון הראשון, עושה רושם שזה מין כשרון מולד כזה. אז החלטתי לפתח אותו קצת. כמה דברים שלמדתי בינתיים:

- האמת שיכול להיות שלא צריך כשרון מולד – בעצם די קל להכין בורקס.

- בורקס טבעוני חם מהתנור גורם לטבעונים לאושר רב. נסו והיווכחו.

- איכשהו תמיד נראה כאילו שצריך להכין מסה יותר גדולה של מילוי ממה שצריך באמת.

- כדאי שהמילוי של הבורקס לא יהיה נוזלי מדי, אחרת הבצק לא נדבק טוב.

- יש אנשים שהצורות הקלאסיות של הבורקס ממש חשובות להם – כלומר, בורקס גבינה (טבעונית) בצורת משולש, בורקס תפוחי-אדמה בצורת מלבן, וכו'.

- אני לא אחד האנשים האלה.

- מסתבר שניתן להשיג בצק עלים אורגני מקמח חיטה מלאה בחנויות הטבע (לא, לא המצאתי את זה הרגע – זאת הסיבה שחלק מהבורקסים בתמונות נראים כהים יותר). כיוון שבצק עלים זה לא ממש מזון בריאות כך או כך, קשה לי להאמין שזה ממש משנה, אלא אם ממש חשוב לכם להימנע מקמח לבן.

- בורקס זה ממש עולם שלם של אפשרויות בלתי מוגבלות. אז שנתחיל?

 

הכנתי אתמול ארבעה סוגי בורקס – ארבעה מילויים, כל אחד בצורה אחרת. בהחלט אפשר לעשות כאן מיקס-אנד-מאץ' כאוות נפשכם. כל המתכונים נותנים מספיק מילוי לחבילת בצק עלים במשקל קילו (חבילה סטנדרטית), שנותן בסביבות 20-24 בורקסים, תלוי איך חותכים.

 

 

בורקס משולש במילוי תרד, צנוברים ועגבניות מיובשות

היי, תראו, עדיין לא איבדתי את הריכוז בכתיבת הפוסט. אני מכרסמת שאריות בורקס בזמן הכתיבה. זה קצת עוזר.

 

 

רכיבים:

כף שמן זית

2 שיני שום פרוסות

חבילת עלי תרד (200 גרם)

1/2 כוס צנוברים, קלויים על מחבת יבשה

6 עגבניות מיובשות, חתוכות לקוביות קטנות

1/2 כפית מלח

חבילה אחת (1 ק"ג) של בצק עלים

שמן זית להברשה

שומשום

 

 

הכנה:

מחממים כף שמן זית במחבת ומטגנים את פרוסות השום בעדינות, לא יותר מדקה. מוסיפים את עלי התרד למחבת ומאדים כדקה נוספת. מורידים מהאש.

שמים את השום והתרד במעבד מזון וטוחנים. מעבירים את התערובת למסננת וסוחטים היטב.

מעבירים את תערובת התרד לקערה ומערבבים עם העגבניות המיובשות, הצנוברים הקלויים והמלח. טועמים ומוסיפים מלח אם צריך.

פורשים את בצק העלים על משטח עבודה וחותכים אותו לריבועים. מניחים כף מהמלית על כל ריבוע, מקפלים באלכסון ליצירת משולש, סוגרים ומהדקים היטב בעזרת מזלג.

מניחים את הבורקסים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים בשמן זית ומפזרים שומשום מלמעלה.

אופים כ-30 דקות ב-200 מעלות צלזיוס.

 

 

בורקס מלבני במילוי תפוחי אדמה עם פטריות פורטובלו ביין אדום

נכון שבורקס תפוחי אדמה יכול גם ככה להיות טבעוני בקלות (כל עוד הוא לא מוברש בביצה), אבל המלית הזאת היא שדרוג מרשים ומפנק.

 

 

רכיבים:

שני תפוחי אדמה קטנים (תפוחי אדמה אורגניים הם טעימים הרבה יותר ולרוב לא יקרים יותר מהרגילים)

כף שמן זית

1/2 כוס בצל קצוץ

סלסלת פטריות פורטובלו, קצוצות דק

1/4 כוס יין אדום יבש

3 כפות רוטב סויה

1/2 כפית פלפל שחור

1/4 כפית כמון

1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה

חבילה אחת (1 ק"ג) של בצק עלים

שמן זית להברשה

שומשום ו/או זרעי פשתן

 

 

הכנה:

מקלפים את תפוחי האדמה, חותכים לקוביות גדולות ומבשלים במים רותחים עד לריכוך. מסננים ומועכים לפירה.

מחממים כף שמן זית במחבת ומטגנים את הבצל עד לשקיפות.

מוסיפים את הפטריות הקצוצות, רוטב הסויה, היין והתבלינים ומבשלים על אש קטנה עד שכל הנוזלים מתאדים.

מערבבים את תערובת הפטריות עם הפירה והפטרוזיליה הקצוצה. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.

פורשים את בצק העלים על משטח עבודה וחותכים אותו לריבועים. מניחים כף מהמלית על כל ריבוע, מקפלים באמצע ליצירת מלבן, סוגרים ומהדקים היטב בעזרת מזלג.

מניחים את הבורקסים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים בשמן זית ומפזרים שומשום ו/או זרעי פשתן מלמעלה.

אופים כ-30 דקות ב-200 מעלות צלזיוס.

 

 

בורקס שבלולים במילוי בטטה וכרישה

רגע, שבלולים זה טבעוני?

 

 

רכיבים:

שתי בטטות בינוניות

כף שמן קוקוס*

כרישה אחת (החלק הלבן בלבד), חצויה לאורך וחתוכה לפרוסות דקות

1/4 כפית אגוז מוסקט טחון

1/4 כפית קינמון

חבילה אחת (1 ק"ג) של בצק עלים

שמן קוקוס להברשה*

* ניתן להחליף את שמן הקוקוס בשמן זית, אבל שמן קוקוס הולך נהדר עם בטטה.

 

הכנה:

מקלפים את הבטטות, חותכים לקוביות גדולות ומבשלים במים רותחים עד לריכוך. מסננים ומועכים לפירה.

מחממים כף שמן קוקוס במחבת ומטגנים את הכרישה עד להזהבה. מורידים מהאש.

מערבבים היטב את הכרישה המטוגנת עם פירה הבטטה והתבלינים.

פורשים שליש מבצק העלים על משטח עבודה. מורחים עליו שליש מהמלית, ומגלגלים ליצירת גליל ארוך.

עם סכין חדה, פורסים את הגליל לפרוסות – יאי, שבלולים טבעוניים!

מניחים את השבלולים על תבנית מרופדת בנייר אפייה, כשהצד החתוך כלפי מעלה. מברישים בשמן קוקוס.

אופים כ-30 דקות ב-200 מעלות צלזיוס.

 

 

בורקס חצי-עיגול במילוי גבינת טופוטי עם אגוזי מלך ועשבי תיבול

וואו. לא ייאמן שאנחנו עדיין מכינים בורקס. אמרתי סרט נע, נכון? יאללה, עוד סוג אחד וגמרנו.

 

 

רכיבים:

קופסה אחת של גבינת טופוטי (גבינת שמנת טבעונית – להשיג בחנויות הטבע ובחלק מהסופרים)

חצי כוס אגוזי מלך

חצי כוס פטרוזיליה קצוצה

חצי כוס שמיר קצוץ

2 שיני שום קלופות

חבילה אחת (1 ק"ג) של בצק עלים

שמן זית להברשה

שומשום ו/או זרעי פשתן

 

הכנה:

טוחנים את האגוזים עם עשבי התיבול  והשום במעבד מזון, בכמה פולסים מהירים כדי להשאיר את האגוזים קצוצים דק.

מערבבים את תערובת האגוזים ועשבי התיבול עם גבינת הטופוטי.

פורשים את בצק העלים על משטח עבודה וקורצים עיגולים באמעות כוס. מניחים כף מהמלית על כל עיגול, מקפלים באמצע ליצירת חצי עיגול, סוגרים ומהדקים היטב בעזרת מזלג.

מניחים את הבורקסים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מברישים בשמן זית ומפזרים שומשום ו/או זרעי פשתן מלמעלה.

אופים כ-30 דקות ב-200 מעלות צלזיוס.

 

 

בתאבון לכם.
(ותודו שזה היה לא רע בשביל יום נטול טווח ריכוז שכזה.)

 

 

15 תגובות על “סרט בורקס

  1. אורית says:

    טוב נראה ששרדת מעבר ל-5 דק…

    ואפשר להמיר לבצק פריך…;)

  2. בוקרס זה דבר כל כך נהדר.
    אחת הנחמות הטבעוניות בהחלט.

    איך היה בצק העלים של החברה עם המוצים האורגנים מקמח מלא?
    (שכחתי את שם החברה, אבל האריזות שלה כתומות נכון?)

    קניתי את עלי הסיגר שלהם והם היו מזעזעים. אחרי הניסיון הראשון זרקתי לפח את מה שנשאר…):

    • שרה says:

      אוי. הבצק עלים היה סביר, טיפה חמצמץ כזה… לא נראה לי שהייתי טורחת לקנות אותו שוב. יש דברים שצריך פשוט לקבל את זה שהם לא מזון בריאות, אה? :-)

  3. goolash says:

    אילו מילויים מופלאים!
    אני התגברתי לפני כמה חודשים על חרדתי מבצק פילו וכך התחלתי להכין בורקסים עם פחות חרדת בריאות – אין בזה בכלל שומנים מוקשים…

  4. Pingback: ירוק אבל מתוק: שייק מלונענע « משחקת באוכל

  5. noa says:

    היי, הכנתי את הבורקס עם מילוי הגבינה ועשבי התיבול.
    המילוי היה טעים אוד אבל היו לי כמה בעיות עם הבצק:
    1. לא משנה באיזה גודל קרצתי את העיגולים וכמה מילוי שמתי וכמה חזקת הידקתי, רוב הבורקסים נפתחו באפייה.
    2. הבצק יצא מאוד יבש.

    מה אפשר לעשות לפעם הבאה?
    תודה

  6. אלמונימית says:

    ממש מבסוטית שגיליתי את הבלוג שלך! בזכותך המטבח שב לפעילות, אחרי שבשלוש שנות טבעונותי הוא שימש רק כרקע למקרר (שהכיל אך ורק ג'אנק קנוי).
    הכנתי את הבורקס תרד ויצא מופלא! יש גם מסקנה: תמיד לסמוך על אמא! (או במקרה זה על שרה) כי חששתי שכמות המילוי/הבורקס לא יספיקו זה לזה וזה היה בול!
    ועכשיו שאלה: נגיד שהיו נשארים לי בורקס שלא נטרפו (נגיד!) כדאי להקפיא? איך? מתי? ואיך להפשיר?
    תודה!

    • שרה says:

      תודה! אני שמחה לשמוע שהמטבח חזר לפעילות! :-)
      לא ניסיתי להקפיא את הבורקס אז אני לא יכולה לומר, אבל יצא לי לשמור יום-יומיים במקרר ולחמם קצת בטוסטר אובן… זה פחות טוב מלאכול טרי מהתנור כמובן, אבל גם טעים.

  7. אלמונימית says:

    הי,
    אני מכינה את הבורקס גבינה וטעמתי את המלית. היא קצת תפלה.. בכוונה אין מלח במתכון?

  8. Pingback: שותפות למטבח: מבצע אומץ « משחקת באוכל

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>