משחקת באוכל

בישול טבעוני וצבעוני ממטבח קטן ועירוני

שלושה מתכונים טבעוניים לשבועות

כתבה: שרה  •  13 במאי 2013  •  10 תגובות

כפי שחלקכם יודעים, מרבית חיי הייתי צמחונית. וכמו כל הצמחונים, גם אני הכי אהבתי את חג השבועות – חג של שולחנות עמוסים במאכלים טעימים וכווולם צמחוניים. חג שלא צריך לוודא 30 פעם שהמרק לא עשוי עם ציר עוף או להתנצל על כך שגם הפעם אני לא אוכלת את תפוחי האדמה שבושלו באותה תבנית עם הבשר, ואפשר פשוט לאכול את מה שכולם אוכלים וליהנות מכל ביס.

היום אני חכמה יותר. אני מבינה שצמחונות זה נחמד, באמת, בתור סגנון חיים, אבל שבסופו של דבר זה סגנון חיים שהוא סמלי. מי שלא רוצה לתמוך בהרג של בעלי חיים לא יכול להמשיך לצרוך חלב וביצים – הרי אין בתי הבראה לפרות שלתעשיית החלב כבר אין צורך בהן או שדות ירוקים שבהם יושבות ומשתזפות להן התרנגולות שכבר לא מטילות "מספיק" ביצים. מוצרי החלב, אפילו הטעימים ביותר, לא שווים את המחיר שאותו משלמות הפרות והעגלים שלהן, הרחק מהפרסומות הצבעוניות שצצות בכל מקום לקראת החג והמדפים עמוסי המבצעים בסופר.

החדשות הטובות הן שעם כל המוצרים הטבעוניים בשוק וכל המתכונים שמסתובבים ברשת, זה ממש לא קשה ליהנות מחגיגת שבועות עשירה וטעימה שלא משאירה שום געגוע למוצרי הסבל. הכנתי לכם שלושה מתכונים עם שלושה סוגים של "דמויי גבינה", וזוהי רק ההתחלה. אפשר להשתמש במילויי הגבינה השונים גם כממרחים, בסיסים לפשטידות, מילויים לבורקס או כל דבר אחר שתרצו.

 

למידע נוסף ומתכונים נוספים:

עמוד שבועות טבעוני של אנונימוס

עמוד חלב – עובדות או מיתוסים בפייסבוק

אלבום מתכוני שבועות טבעוניים של שותפות למטבח

 

גלילות חצילים במילוי גבינת סויה ביתית וצנוברים

לפני כמה שבועות למדתי להכין את גבינת הסויה הנהדרת הזאת מנעה וגאנסקי הנהדרת לא פחות, ואני חייבת להזהיר אתכם – זה ממכר! ממש טעם ומרקם של גבינת שמנת, בלי כל הרכיבים המוזרים שלפעמים צצים בגבינות סויה תעשייתיות, והיא כל כך קלה להכנה. היא טעימה מאוד עם תוספות כמו זיתים או עירית, אבל למתכון הזה השארתי אותה כמו שהיא.

גלילות חצילים במילוי גבינת סויה ביתית וצנוברים

 

רכיבים: (ל-20-30 גלילות)

חציל אחד גדול

מלח גס

שמן זית לטיגון

חצי כוס צנוברים קלויים

גבעולי עירית לקשירה

 

לגבינה:

ליטר חלב סויה ללא תוספת מלח וסוכר (החלב של אלפרו באריזה האדומה עובד מצוין)

מיץ מלימון אחד

1/2 כפית מלח

2 כפות שמן זית

 

הכנה:

מכינים את הגבינה: מבשלים את חלב הסויה עם מיץ הלימון על אש קטנה, ומורידים מהאש בשלב ששהחלב רק מתחיל לבעבע (לפני הרתיחה). תוכלו לראות בשלב הזה שהחלב מתפרק למוצקים ונוזלים. שופכים את תכולת הסיר למסננת המרופדת בבד גבינה או בחיתול בד ("חיתולי טטרה", להשיג בכל הפארמים). משאירים במסננת לכרבע שעה, עד שרק המוצקים נשארים בתוך הבד – אפשר גם לסחוט עם הידיים. מעבירים את המוצקים, שבלשב זה יהיו במרקם פירורי, למעבד מזון עם המלח ושמן הזית, ומעבדים כדקה, עד שהגבינה מגיעה למרקם חלק. מקררים במקרר.

להכנת גלילות החציל: פורסים את החציל לפרוסות מאוד דקות באמצעות סכין טובה או מנדולינה (בזהירות! אמרה שרה, שלפני שבועיים פרסה לעצמה פרוסה דקה מהאצבע ובילתה חצי מיום הולדתה בחדר המיון של איכסילוב). מפזרים מלח גס על הפרוסות ומניחים במסננת ל-20-30 דקות – המלח עוזר להוציא את הנוזלים המרירים מתוך החציל.

מנגבים את הפרוסות היטב במגבות נייר, ומטגנים אותן במעט שמן זית. חצילים אוהבים לשתות הרבה שמן, אז חשוב לשים רק מעט במחבת ולטגן את הפרוסות טיגון קצר בלבד, כדקה על כל צד. אפשר גם להבריש את הפרוסות בשמן ולקלות בתנור כ-20 דקות. מניחים את הפרוסות על נייר סופג.

כדי להכין את הגלילות, מורחים על כל פרוסת חציל ככפית אחת מהגבינה, באמצע הפרוסה. מפזרים כמה צנוברים מלמעלה ומגלגלים. קושרים כל גלילה בגבעול עירית.

ניתן להכין יום מראש ולשמור במקרר.

 

פטריות ממולאות גבינת קשיו-שום-שמיר

מתכון פשוט וקל שיעשה רושם על האורחים. מי צריך יותר מזה? גם במקרה הזה, הגבינה מאוד טעימה לכשעצמה ומעולה בסנדוויץ'.

פטריות ממולאות בגבינת קשיו-שום-שמיר

 

רכיבים:

2 סלסלות פטריות שמפיניון (כ-500 גרם), עדיף גדולות אם ניתן להשיג

רבע כוס אגוזי מלך קצוצים

 

לגבינה:

200 גרם אגוזי קשיו, לא קלויים, מושרים במים כ-6-8 שעות

2 שיני שום

חופן שמיר טרי

כף מיץ לימון

כף שמן זית

1/2 כפית מלח

 

הכנה:

מכינים את הגבינה: מסננים את הקשיו ומעבירים אותו יחד עם שאר החומרים למעבד מזון. מעבדים ל2-3 דקות, עד לקבלת מרקם חלק.

מחממים תנור ל-180 מעלות.

מורידים מהפטריות את ה"רגליים", וממלאים אותן בגבינה בעזרת כפית. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מפזרים מלמעלה אגוזי מלך קצוצים.

אופים 20-25 דקות, עד שהפטריות מעט מזהיבות מלמעלה.

 

קנלוני במילוי טופו, תרד ואגוזי מלך, ברוטב רוזה של
עגבניות וקרם קוקוס

אחרי שני מתאבנים, הנה המנה העיקרית עם כותרת מפוצצת! המתכון הזה קצת מורכב יותר, אבל בהחלט שווה את העבודה.

קנלוני במילוי טופו, תרד ואגוזי מלך, ברוטב רוזה של עגבניות וקרם קוקוס

 

רכיבים:

חבילת קנלוני (250 גרם)

 

למלית:

450 גרם טופו (חבילה וחצי)

חבילת עלי תרד טריים – כ-200 גרם (אפשר להשתמש גם בתרד טחון קפוא, אבל חשוב לסחוט היטב מנוזלים לאחר ההפשרה)

1/2 1 כוסות אגוזי מלך

2 שיני שום

2 כפות שמן זית

כפית שטוחה מלח

 

לרוטב:

כף שמן זית

בצל בינוני, קצוץ

2 שיני שום, קצוצות

5-6 עגבניות בשלות, קצוצות

250 גרם רסק עגבניות

כפית שטוחה מלח

כפית סוכר חום

כפית פלפל שחור

עלים מכ-10 גבעולי טימין

כוס קרם קוקוס (כחצי קופסת שימורים)

 

להגשה: עשבי תיבול קצוצים (אופציונלי)

 

הכנה:

מכינים את הרוטב: מחממים כף שמן זית בסיר ומטגנים את הבצל עד לריכוך. מוסיפים את השום והעגבניות ומבשלים על אש קטנה עד שהעגבניות רכות מאוד, כ-20 דקות. מוסיפים לסיר את שאר חומרי הרוטב, מערבבים היטב ומבשלים כ-10 דקות נוספות.

מכינים את המלית: טוחנים את כל החומרים במעבד מזון, עד לקבלת מרקם שהוא בין פירורי למשחתי.

מחממים תנור ל-200 מעלות.

שופכים חצי מהרוטב לתבנית (30×25 ס"מ יעבוד). באמצעות שקית זילוף או כפית קטנה, ממלאים את הקנלוני במלית הטופו ומניחים אותם על הרוטב שבתבנית. שופכים את שאר הרוטב מעל, כך שיכסה את כל צינורות הפסטה.

מכסים את התבנית ברדיד אלומיניום ואופים כ-30 דקות. מורידים את הכיסוי ואופים כ-10 דקות נוספות.

 

חג שמח!

 

10 תגובות על “שלושה מתכונים טבעוניים לשבועות

  1. רונית says:

    חג שמח. אם כבר טבעונות אז עוד פוש קטן:
    טבעונות זה לא רק בלי מוצרים מן החי. חלק מזה זה גם לשמור על איכות הסביבה. כל פעם שממליצים על שימוש במוצרים מיובאים- כגון מוצרי אלפרו לסוגיהם, זה אומר עוד פגיעה בסביבה ע"י תהליכי היבוא- הסעת המוצרים והטסתם. יש בארץ מספיק מוצרי סויה טריים ומצוינים ובהזדמנות זו גם תומכים ביצרנים מקומיים. תודה

  2. Tal Gaash says:

    נראה מעולה! תודה
    לא תיארתי לי שהגבינות הטבעוניות כל כך קלות להכנה
    ושיהיה חג שמח :)

  3. אלמונימית says:

    הכל נראה מעולה! תיכף מכינה את החצילים..
    שאלה לגבי הקנלוני: אפשר להחליף את הטופו ב"בשר" טחון (בונזו) כי אני וטופו לא כ"כ חברים..

    • שרה says:

      תודה! לא ניסיתי להחליף בבונזו אבל אני מניחה שזה יעבוד.
      בכל מקרה הטופו כאן לא הכי מורגש בטעמו, אבל הוא נותן מרקם שמזכיר גבינת ריקוטה.

  4. sagit says:

    היי,
    האם יש צורך בבישול קצר של הקנלוני לפני?
    תודה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>