משחקת באוכל

בישול טבעוני וצבעוני ממטבח קטן ועירוני

טארט ליים וקוקוס (עם תאנים ספונטניות)

כתבה: שרה  •  27 באוגוסט 2012  •  22 תגובות

אתם יודעים מה ההבדל בין טארט לפאי? זה בסדר, גם אני לא ידעתי עד לפני שעתיים, כשפתאום החלטתי שאני מוכרחה לדעת מה בעצם ההגדרה הטכנית של הדבר היפה והטעים הזה שהכנתי היום. כי עכשיו אני בלוגרית של אוכל וזה, אז כדאי שאני אדע כאלה דברים. אז ככה: לפאי יש דפנות משופעות ומגישים אותו ישר מתוך התבנית, בעוד לטארט יש דפנות ישרות ונמוכות יותר ואמורים להוציא אותו מהתבנית לפני ההגשה. אז מה שיש לנו כאן הוא טארט, בהחלט (אבל תרגישו חופשי להפוך אותו לפאי אם בא לכם).

 

 

בפאיטארט הזה יש כמה רכיבים לא-קונבנציונליים, אז אולי כדאי שנדבר עליהם לפני שמתחילים.

ליים הוא אחיו הירוק הכהה של הלימון, והוא בעונה בימים אלה. אין לי מושג לכמה זמן, ואין לי מושג למה הוא כל כך קשה להשגה במדינתנו מוצפת פרי-ההדר, אבל כל מי שמכיר אותי יודע שזה מעצבן אותי בלי סוף. קצת מיץ ליים הופך כמעט כל מאכל לטעים יותר, ואם אתם נתקלים בו בשוק, אצל הירקן או בחנות של פירות וירקות אורגניים, כדאי לקנות, והרבה. נסו אותו על סלט ירקות, בשייק או על גואקמולה. אם אין ליים בסביבה, במתכון הזה בהחלט אפשר להשתמש בלימון במקום. (אולי אפילו בתפוז? אם אתם מנסים את זה, תעדכנו אותי איך יצא.)

קרם קוקוס בא בקופסת שימורים, ואפשר למצוא אותו בחנויות טבע ובחנויות למזון אסיאתי. לאחרונה אפילו יצא לי להיתקל בו בסופר.

שמן קוקוס הוא החמאה הצמחית האולטימטיבית – טעים וריחני, ויש הטוענים שהוא אפילו בריא יותר משמנים צמחיים אחרים. אפשר למצוא אותו בחנויות הטבע בצנצנת. הוא נוזלי בטמפרטורת החדר ומתמצק במקרר. במתכון הזה ניתן להחליף אותו במרגרינה בטעם חמאה, אבל רק אם ממש ממש מוכרחים.

אגר אגר הוא חומר מקריש צמחי לחלוטין (שלא כמו ג'לטין, שמופק מעצמות של בעלי חיים). הוא בא בצורת פתיתים המופקים מאצות-ים, ואפשר למצוא אותו בחנויות למזון אסיאתי או בחנויות הטבע (באיזור של המזון האסיאתי. מניסיוני, העובדים של החנות לא תמיד מודעים לקיומו). אפשר גם להזמין באינטרנט.

קמח כוסמין הוא קמח שאני מאוד אוהבת להשתמש בו במאפים מתוקים, כי למרות שהוא קמח מלא, המרקם שלו קליל ונעים (לא "כבד" כמו קמח חיטה מלאה). אם אין קמח כוסמין בסביבה, ניתן להמיר אותו בקמח לבן.

תאנים ספונטניות הן תאנים טריות שפתאום מתגנבות לטארט למרות שהן בכלל לא היו בתכנון המקורי, וטוב שכך. אם אין תאנים, אפשר להשתמש בפירות אחרים. רצוי בצבע אדום.

 

 

רכיבים לקלתית: (תבנית טארט בקוטר 25 ס"מ)

1/3 1 כוסות קמח כוסמין

1/3 כוס שמן קוקוס בטמפ' החדר

1/2 כפית מלח

2 כפיות סוכר חום (לבן זה גם בסדר)

2-3 כפות מים קרים מהמקרר

רכיבים למלית:

קופסה אחת (400 גרם) של קרם קוקוס

1/2 כוס סוכר לבן

2 כפות פתיתי אגר-אגר

1/2 כוס מים

1/3 כוס מיץ ליים טרי

2 כפות קליפת ליים מגורדת

 

לקישוט:

קוקוס טחון קלוי (ניתן לקלות על מחבת יבשה)

עוד קליפת ליים מגורדת

1-2 תאנים טריות פרוסות

עלי נענע

 

 

הכנת הקלתית:

שמים את כל החומרים חוץ מהמים במעבד מזון ומעבדים בפולסים קצרים עד שנוצרים פירורים (ניתן גם לערבב ידנית). מוסיפים את המים בהדרגה וממשיכים לעבד, עד שנוצר בצק אחיד. הבצק יהיה מאוד רך ודביק – זה בסדר, הוא יקשיח במקרר. יוצרים ממנו כדור גדול ומגלגלים אותו בקמח, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לחצי שעה לפחות.

כשעברה חצי שעה, מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרדדים את הבצק על משטח מקומח (כדאי לעבוד מהר, כי שמן הקוקוס מתרכך מאוד בטמפ' החדר), שמים אותו בתבנית, דוקרים עם מזלג כמה פעמים (זה חשוב!) ואופים 15 דקות. מניחים להתקרר.

 

 

הכנת המלית:

שמים את המים, הסוכר ופתיתי האגר בסיר קטן ומחממים על אש קטנה תוך כדי בחישה, עד שהסוכר והאגר נמסים. מוסיפים בהדרגה את קרם הקוקוס, מיץ הליים והקליפה המגורדת, בוחשים כל הזמן ומביאים לרתיחה. מורידים מהאש. התערובת תהיה מאוד נוזלית – מניחים לה להתקרר כרבע שעה (כדאי לשים עליה עין ולבחוש מדי פעם, כדי לוודא שפעולת הקרישה לא תתחיל). שופכים בזהירות לקלתית.

כשהמלית מתחילה להתקרש, אפשר לקשט בקוקוס טחון, קליפת לייים מגורדת, עלי נענע ופרוסות תאנים. (או שאפשר לקשט בצורה שונה לגמרי. ספרו לי איך יצא!)

 

מכניסים את הטארט למקרר לשעתיים לפחות, עד שהמלית נקרשת לגמרי.

 

 

22 תגובות על “טארט ליים וקוקוס (עם תאנים ספונטניות)

  1. Yair Gat says:

    נראה מצוין, אנסה בהזדמנות :)
    הייתי שמח להחליף את הסוכר המעובד במחית תמרים / סילאן. צפויות בעיות לדעתך?

    • שרה says:

      תודה! הבעיה היחידה יכולה להיות עם הצבע של הסילאן – אם זה מפריע, אפשר אולי לנסות סירופ אגבה שקוף. בהצלחה! :-)

    • שני פרופסורסקי says:

      ניסיתי עם סוכר חום, יצא מעולה. אחר כך ניסיתי עם דבש חרובים שהוא דומה מאוד לסילאן, הטעם יצא שונה – בעיני לא פחות טעים, בעיני אחרים פחות טעים אבל הבעיה העיקרית היתה המרקם. זה לא התקשה כמו שצריך, ולדעתי כאן יש לסוכר תפקיד (לצערי, כי אני מעדיפה להשתמש בכמה שפחות סוכר). זה שהצבע שונה ממש לא מטריד אותי, ואני לא ממליצה על אגבה למי שיש לו בעיה עם סוכר, וגם סטיביה נוזלית (או באבקה – שאין לה טעם לוואי) לא תפתור את בעיית המרקם. זה פשוט לא התגבש כמו שצריך. בכל מקרה אני לא נוגעת בסוכר לבן, וגם שמתי 1/3 כוס במקום 1/2 כוס.

  2. Pingback: טארט ליים וקוקוס (עם תאנים ספונטניות) | אוכל | סלונה

  3. Pingback: טארטלט שזיפים מקורמלים וקרם מרציפן בבצק שקדים פריך « משחקת באוכל

  4. Pingback: ארוחת חג: לשנה טובה וטבעונית « משחקת באוכל

  5. Pingback: ארוחת חג טבעונית | אוכל | סלונה

  6. רעיה שוסטר says:

    נשמע מדהים!
    אני מאוד רוצה להכין את הטראט ולהגיש בארוחת החג אך תיהיה לי נסיעה של לפחות שעה ברכב אל ית הוריי. האם אפשרי להעביר אותו קפוא או שאפשר להכין רק את הקלתית מראש ואת המלית בבית הוריי.
    האם את ממליצה?

    • שרה says:

      היי רעיה, לא ניסיתי להקפיא אז אני מנחשת שיהיה בסדר, אבל לא 100% בטוחה בקשר לזה. אם את מכינה את המלית בבית הורייך, רק שימי לב שהוא צריך להיכנס למקרר לשעתיים מראש לפחות.
      אבל בכל אופן, המלית די יציבה, אז אם את מכינה מראש ונוסעת איתה בזהירות, לדעתי היא יכולה לעבור את הנסיעה בשלום.
      בכל אופן – בהצלחה!

  7. קארין says:

    אני החלפתי את האגר בגרגירי טפיוקה (כי לא מצאתי אגר) שטחנתי לאבקה, באמצעות מטחנת תבלינים ובישלתי כמו שמבשלים טפיוקה עם מקל וניל. המרקם יצא חלק ולא גרגירי כמו פודינג טפיוקה רגיל. יצא מעולה! האורחים ביקשו מנה שניה (:

  8. Poly says:

    יצא מעולה!!! תודה רבה!!!!

  9. Pingback: שותפות למטבח: מבצע אומץ « משחקת באוכל

  10. הילה says:

    היי :)
    המתכון נראה נפלא.
    שאלה לגבי מס' שינויים אפשריים-האם ניתן להחליף את הליים בלימון רגיל?האם זה בסדר להחליף את הקמח כוסמין בקמח מלא או לבן?

    תודה :)

  11. נסיון ראשון: קלטתי שנגמר לי הכוסמין, אז השתמשתי בקמח מלא 70%. משום מה הייתי צריכה לשים הרבה יותר מים כדי לקבל בצק שלא מתפורר, ואחרי שהוצאתי מהמקרר קיבלתי משהו שהיה בלתי אפשרי לעבוד איתו. פשוט קשה מדי. פוררתי אותו לתוך התבנית אבל רק כחצי ממנו (אולי קצת יותר). יצא גושים-גושים, אפיתי אותו ככה ובסוף עם המלית זה יצא מאוד מיוחד. את יתרת הבצק השארתי בחוץ.
    הלימון האחד שהיה לי מהעץ (אני כמעט ולא קונה לימונים אלא קוטפת מהעץ שלי /של השכנה/ של חמותי, וליים אני קונה כמה בודדים רק כשאין ברירה) נתן מעט מאוד מיץ אז השלמתי עם מים. חשבתי שבסוף אוסיף קצת אבקה של ויטמין C שיש לה טעם של לימון אבל בדיעבד כשטעמתי את המלית היא היתה מספיק חמצמצה. לקליפה השתמשתי בקליפת אתרוג.
    הסתכלתי בחנות על פחית קרם הקוקוס לעומת נוזל ("חלב") קוקוס הנמכר בקרטון. הקרם מכיל תוספות מיותרות כמו חומר משמר, אבל גם חומרים מעבים/מתחלבים, לכן קניתי את הנוזל והוספתי לו כף גרגרי לציטין וגם כף של קוזו (להשיג בחנויות הטבע) – לשניהם יש גם סגולות בריאותיות. אפשר במקום הקוזו להשתמש בעמילן אחר כמו טפיוקה (אגב אפשר להשיג גם קמח טפיוקה שדומה במרקם שלו לקורנפלור אבל יותר בריא).
    קישטתי בגרגרי רימונים, כי כאלה יש לנו בשפע כרגע.
    יצא מדהים.
    נסיון שני: החצי השני של הבצק, לאחר שישב בחוץ, היה הרבה יותר קל לרידוד. הפעם ניסיתי עם סירופ חרובים במקום רוב הסוכר וזה, כאמור בתגובתי לעיל, היה פחות מוצלח בעיקר במרקם. אולי בגלל הסירופ במקום הסוכר, אולי בגלל שהיה קצת פחות בצק, אולי כי שכחתי את הלציטין… פשוט לא התקשה כמו שצריך. מה שלא מנע מאיתנו לחסל את זה.
    נסיון שלישי (ואחרון בינתיים): קיצור דרך עם הבצק – כוס קמח, 1/3 כוס שמן, מלח וסוכר, בערך 5 כפות מים – הפעם לא טרחתי לקרר ויצא בסדר גמור. את המלית עשיתי כמו בפעם הראשונה. יצא מדהים, רק קצת נדבק לתבנית (לא חשבתי על לשמן אותה…). לקישוט הוספתי עלה של גרניום ריחני.

  12. חלי says:

    כמה מרגרינה בטעם חמאה צריך לשים במקום השמן קוקוס?

  13. הילה says:

    הכנתי היום – ורציתי להעיר כמה דברים:
    1) הבצק באמת פריך וטעים מאוד.
    2) אני אישית רציתי מבחינת משחקי צבע משהו בהיר יותר אז החלפתי בקמח כוסמין לבן וסוכר לבן.
    3) בהמשך ל2 – בניסיון הראשון עבדתי לפי המתכון בדיוק והוספתי 3 כפות מים קרים מאוד, וזה התכדרר לי בקלות, אבל! אחרי שנח חצי שעה במקרר – התקשה מאוד עד כדי בלתי ניתן לעבודה. הוספתי מים קרים בהדרגה ולשתי קלות עד שהגיע למרקם נוח לעבודה, וקיררתי חצי שעה שוב. הוספתי עוד כמות של בערך 3 כפות מים בתהליך הזה. כשהוצאתי אותו מהמקרר הצלחתי לרדד ולעבוד איתו באופן מוצלח והבצק יצא מעולה ולא מרגיש טבעוני בכלל.
    תודה!

  14. רונית says:

    אני מתכוונת להכין את זה למחר, אבל זו לא העונה של התאנים… יש לך המלצות לאיזה פרי אפשר לשים שיתאים?

להגיב על Yair Gat לבטל

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>