משחקת באוכל

בישול טבעוני וצבעוני ממטבח קטן ועירוני

ממרח עדשים, ארטישוק ואגוזי מלך

כתבה: שרה  •  3 בספטמבר 2012  •  11 תגובות

אבל… מה אפשר למרוח בסנדוויץ'?

זאת אחת התהיות הנפוצות ביותר אצל טבעונים חדשים בתחילת דרכם. ייתכן שלוקח מעט זמן להתרגל לרעיון המהפכני הזה, של שתי פרוסות לחם בלי פיסת בשר, גבינה או ביצה ביניהן, אבל וואלה – זה אפשרי, ואפילו טעים! וכחושבים על זה לרגע, הרבה מהאפשרויות הן דווקא די מובנות מאליהן. הראשונים שקופצים לראש – חומוס, טחינה, אבוקדו… ממממ, אבוקדו. ומה עוד אפשר לשים בסנדוויץ'? סיון ענתה על השאלה בצורה מאוד יסודית, והנה עוד הצעה משלי.

 

 

עד שאני כבר מבשלת סיר של קטניות, אני אוהבת לנצל אותן לכמה מנות שונות. אולי חלק ילכו לתבשיל, חלק יקוררו וישולבו בסלט, וחלק ייכנסו לסיבוב רציני במעבד המזון ויהפכו לממרח, בשילוב עם ירקות, אגוזים ועשבי תיבול – מה שבמקרה זמין במטבח באותו השבוע. יש הרבה שילובים שנותנים ממרח טעים, או לפחות אכיל, אבל מדי פעם יש אחד שיוצא מוצלח במיוחד, ואז אני רושמת את המתכון כדי לחזור עליו בעתיד. המתכון הזה הוא בהחלט אחד המוצלחים.

השתמשתי פה בעדשים מונבטות. לא מוכרחים להנביט, אבל יש לזה יתרונות בריאותיים, וחוץ מזה, אם אף פעם לא ניסיתם להנביט קטניות, ייתכן שתגלו שזה הרבה יותר קל ממה שחשבתם, ושיש משהו מאוד מספק בלראות פתאום את הנבטים הלבנים הקטנים האלה מציצים להם מתוך העדשים.

 

רכיבים: כוס עדשים ירוקות/חומות/שחורות מונבטות (או לא)

3 שיני שום קלופות

4 תחתיות ארטישוק קפואות

כוס אגוזי מלך

בצל בינוני קצוץ

כף שמן זית

מיץ מ-1/2 לימון

2 כפות טחינה גולמית (עדיף טחינה מלאה)

1/4 כוס מים

כפית מלח

1/2 כפית פלפל שחור גרוס

1/4 כפית כמון

1/2 כוס עלי בזיליקום

עלים מגבעול רוזמרין טרי

1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה

 

להגשה: בצל ירוק קצוץ, אגוזים שלמים

להנביט עדשים זה קל!

 

אז איך עושים את זה בעצם? משרים את העדשים במים כ-8-12 שעות. מסננים, שוטפים ומשאירים במסננת במקום מוצל. כל כמה שעות, מרטיבים שוב. זהו? זהו!

שימו לב שזה עובד רק עם עדשים שלמות – ירוקות, חומות או שחורות ינבטו בכיף. (הכתומות והצהובות מגיעות בדרך כלל כשהן חצויות, כך שאי אפשר להנביט אותן.)

לא חייבים לבשל את העדשים המונבטות כדי לאכול אותן – אפשר לשמור במקרר ולשלב אותן כתופסת בריאה לסלט או לסנדוויץ'.

למידע נוסף על הנבטה ועל היתרונות  הבריאותיים שלה, מומלץ לקרוא את המדריך להנבטה ביתית של שירי מזור.

 

הכנה:

מבשלים את העדשים במים עם שיני השום הקלופות, עד לריכוך. מסננים היטב. (לא זורקים את השום!)

מבשלים את תחתיות הארטישוק על-פי הוראות היצרן.

מטגנים את הבצל בשמן הזית עד להזהבה.

 

שמים את כל הרכיבים חוץ מהפטרוזיליה במעבד המזון, ומעבדים 2-3 דקות למרקם אחיד. טועמים ומתקנים תיבול אם צריך.

מוסיפים את הפטרוזיליה ומעבדים בכמה פולסים מהירים – לא יותר מדי, כדי שיישארו חתיכות קטנות של ירוק.

 

מעבירים את הממרח לכלי אטום ומאחסנים במקרר עד למחרת. אפשר בהחלט גם להתחיל לאכול אותו מייד, אבל הטעם מאוד משתבח במקרר.

 

להגשה, מפזרים מלמעלה בצל ירוק קצוץ ו/או אגוזים שלמים.

 

 

11 תגובות על “ממרח עדשים, ארטישוק ואגוזי מלך

  1. ג'קי says:

    הממרח נראה מאוד טעים. את יודעת כמה ימים זה מחזיק במקרר ?
    תודה
    ג'קי

  2. Lewis says:

    הכנתי אותו ויצא נהדר, אבל הטעם של הארטישוק בקושי מורגש בגלל הדומיננטיות של העדשים [והשתמשתי ב6 במקום ב4 המומלצות]. יש לך רעיון לממרח על טהרת הארטישוק?

    • שרה says:

      לא ניסיתי, אבל יכול להיות מעניין לנסות ארטישוק + אגוזי מלך אולי, בלי העדשים.
      שמחה שיצא טעים בכל אופן.

  3. אורית says:

    אני מתגעגעת לממרח "בטעם כבד". יש רעיונות?(:

  4. Pingback: ארוחת חג טבעונית | אוכל | סלונה

  5. Pingback: טארטלט שזיפים מקורמלים וקרם מרציפן בבצק שקדים פריך | אוכל | סלונה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

Connect with Facebook

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>